Wat is A3 formaat?
De A3 is 1/8ste van een A0. Dit laatste is de referentie omdat dit het grootste formaat is van de gestandaardiseerde papierformaten volgens de ISO216-norm. Deze norm dateert van 1975 en vloeit voort uit de oude Duitse norm DIN476 die op haar beurt haar oorsprong vond in 1786 bij professor Lichtenberg. Deze professor is de uitvinder van de verhouding die de huidige indeling van de papierformaten mogelijk maakt. De afmeting van A3 formaat is 420 x 297 mm.
Wat zijn de afmetingen in cm, mm en mm?
De breedte van een A3 komt overeen met de lengte van een A4, terwijl de lengte overeenkomt met de breedte van een A2.
De afmeting van het formaat A3 is 2 keer de grote van een A4 De afdrukbare oppervlakte is, rekening houdend met eventuele marges, minstens 394 x 257 millimeter.
Om je gemakkelijk een voorstelling te kunnen maken van de verschillende papierformaten kun je volgende truc toepassen. Door het vrouwen van een A3 papier langs de kortste zijde creëer je een A4-formaat. Twee A3 formaten naast elkaar geven je de afmetingen van een A2-formaat. Op deze manier kun je het hele scala aan papierformaten vormen op basis van een A0, die de oppervlakte heeft van een vierkante meter.
Het A3 formaat in de verschillende rekeneenheden:
- A3 formaat in millimeters: 297 x 420 mm
- A3 formaat in centimeters: 29,7 x 42 cm
- A3 formaat in meters: 0,297 x 0,42 m
Waar kan ik een template voor het A3-formaat downloaden? Bekijk de Adobe InDesign poster templates download pagina
Waarvoor gebruikt men het A3 formaat?
Het A3-formaat wordt wereldwijd gebruik in drukkerijen en voor privé-gebruik. Het wordt vaak gebruikt voor presentaties, grafieken en posters. Het A3-formaat wordt momenteel ook veel gebruik voor kopieerapparaten.
Zoals eerder gezegd wordt A3-formaat vaak gebruikt voor foto’s, poster en affiches. Voor een goed resultaat moet het A3 formaat ook een bepaalde resolutie hebben. Niet alleen het papier maar ook de foto zal aan bepaalde normen moeten voldoen. Zo zal een foto die genomen is met een digitale camera een fatsoenlijke beeldkwaliteit moeten hebben met een resolutie van 12 megapixels of meer om een kwaliteitsfoto in A3-formaat af te drukken.
Het aantal pixels hangt af van de gewenste afdrukkwaliteit. Voor foto’s die bv. enkel van op grotere afstand bekeken worden zal 8 megapixels waarschijnlijk volstaan. Afhankelijk van de toepassing kun je een dunner of dikker papier gebruiken. Hoe dikker het papier, hoe groter het gewicht uiteraard. Het gewicht wordt altijd uitgedrukt in gram per vierkante meter. Dat wil zeggen dat een A3-formaat van 100 gram het gewicht weergeeft van een A0-formaat met dezelfde dikte.
Voor het bestellen van drukwerk op A3 formaat zal men de kwaliteit bepalen aan de hand van het aantal pixels en de DPI (Dots Per Inch) niet te verwarren met PPI (Pixels Per Inch). Het verschil tussen deze twee termen is dat DPI word gebruikt in de drukwerk branche voor de dichtheid en kwaliteit van het bedrukken. Een hoog aantal punten per inch resulteert in meer details en gedetailleerdheid.
Indien een bestand wordt opgemaakt voor gebruik op Web gebruik je een DPI van 72 om de A3 formaat afbeelding een kleine bestandsgrootte mee te geven. Dit zal er voor zorgen dat je website een snelle laadtijd heeft en de bezoekers minder snel weg klikt. Voor een afbeelding of ontwerp die afgedrukt dient te worden op een A3 poster zal het scherpste geprint of gedrukt worden op 300 DPI (Dots Per Inch).